Oprichting

De “Vlaamse Energieholding” werd onder de vorm van een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid op 30 oktober 1992 opgericht en gevestigd te Gent, in het stadhuis, Botermarkt 1.

De oprichters wensten van meet af aan een gemengde aandeelhoudersstructuur tussen enerzijds een aantal gemeentelijke holding-bedrijven (geordend volgens de provinciegrenzen) plus de stad Gent en anderzijds een aantal financiële privaatrechtelijke Vlaams-Belgische ondernemingen, die een link hadden met sociale bewegingen en bevolkingscategorieën.

De oorspronkelijke statuten bevatten dadelijk de indeling van het kapitaal in 2 categorieën aandelen: de aandelen A voor de steden en gemeenten en de aandelen B voor de financiële instellingen.

Het maatschappelijk kapitaal werd bij de oprichting volledig geplaatst en volstort ten bedrage van 840 M Belgische Frank (BEF) en verdeeld over 840 aandelen van 1 M BEF elk.

Doel bij oprichting

De participatie vermeldt dat VEH als doel heeft:

“de investering van financiële middelen in het kader van de produktie, het transport en de distributie van elektriciteit, gas, warmte, water, kabeldistributie en de financiering van milieuprojecten”.

Reeds in 1992 (30 jaar!) had de VEH “milieuprojecten” in haar maatschappelijk doel.

Evolutie

Weg van de centrale elektriciteitsproduktie en weg van de energieleveringsmarkt.

In 2015 verkocht VEH haar resterende deelneming in EDF Luminus nv (nu Luminus nv) en verliet zo de centrale elektriciteitsproduktie en de sector van de daaraan verbonden energieverkoop.

In 2020 werd de vennootschapsvorm van VEH veranderd van cvba naar een bv, als gevolg van het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen ingevoerd bij wet op 23 maart 2019, ingang op 1 april 2019.

In 2020 werd ook de maatschappelijke zetel overgebracht naar de administratieve hoofdzetel Noordlaan 9 te B-8820 Torhout.

Uniek / strategie voor de toekomst

VEH is sinds 30 jaar een toonbeeld van een rendabele publiek-private samenwerking.

VEH is een voorloper geweest door haar investeringen in duurzame activa en in bedrijven die duurzame projecten realiseren en dit in een bijzonder vroeg stadium. Zij wenst deze investeringen verder te zetten.

Investeringen in duurzame activa zijn de laatste jaren ook bij anderen mainstream business geworden: de private sector, institutionele investeerders, verzekeraars en pensioenfondsen hebben in een zoektocht naar rendement de sector van de duurzame, hernieuwbare energie ontdekt.

VEH is hierin al jaren actief en wenst hierin ook verder te evolueren.

Zij steunt daarvoor op haar unieke publiek-private structuur.  Zij functioneert via een optimale samenwerking in een beperkte Raad van Bestuur die op een flexibele en snelle manier beslissingen kan nemen.

Door een kort en intens beslissingsproces kan snel ingespeeld worden op nieuwe opportuniteiten.

VEH wenst absoluut door te gaan met haar flexibele ondersteuning van de transitie naar duurzame energie, van de opbouw naar een circulaire economie en naar ondersteuning van nieuwe gemeentelijke en private initiatieven in dit kader.

Waar mogelijk wil VEH bijdragen aan de geostrategische verankering van de energievoorziening in haar thuisland.

Geografie: Vlaanderen

Een belangrijk deel van de aandeelhouders vormen rechtstreeks en onrechtstreeks (via de tussenschakel van de regionale holdings) een groep van circa 100 Vlaamse gemeenten.

De financiële aandeelhouders zijn in België verankerd. Daardoor is de Vlaams-Belgische context, als “thuismarkt” top-prioriteit voor VEH.

Beslissingen die een meerwaarde betekenen én voor het welzijn én de evolutie van de Vlaamse samenleving zijn prioritair.  VEH heeft een maatschappelijke rol te vervullen, onder meer door te streven naar een verankering in de eigen regio van nieuwe technologieën rond energie en aanverwanten.

Geografie: Europa en buiten-Europa

De prioritaire meerwaarde van VEH voor de eigen regio kan niet los gezien worden van de Europese geografische zone, en in welbepaalde gevallen kunnen investeringen en participaties ook buiten Europa beslist worden.

Deze “buitenlandse” investeringen – binnen en buiten de EU – moeten steeds aan de duurzaamheidscriteria van VEH voldoen alsook aan een redelijke equatie rentabiliteit/risico.

VEH vindt dat bijvoorbeeld Elia & Fluxys verder een cruciale rol moeten spelen in de sectoren van transport van elektriciteit en gas (in al zijn vormen) in de Europese Unie en soms buiten de EU.

VEH vindt dat ook de investeringen in windenergie, PV en nieuwe technieken via haar participaties verder internationaal moeten uitgebouwd worden.

VEH meent dat buitenlandse expansie niet noodzakelijk de bedrijfsrisico’s vergroot en in een aantal gevallen zelfs mitigeert bijvoorbeeld door spreiding van overheidinterventies en overheidsubsidies over de diverse landen.

VEH meent trouwens dat de Europese doelstellingen ivm groene energie en CO2-reductie op Europese schaal dienen gerealiseerd te worden, zodat er gebruik gemaakt kan worden van de geografische en demografische eigenheden van landen en regio’s.

V2Hfin bv

VEH heeft de 100% dochtervennootschap, V2Hfin in 2021 opgericht.

Het doel van deze vennootschap is kleinere participaties te nemen in opstartende, minder mature, creatieve nieuwe Vlaamse ondernemingen, zodat zij financieel en bedrijfsmatig ondersteund worden in hun groei.

Het doel van deze deelnemingen dient te passen in de activiteitsdomeinen van V2Hfin, namelijk:

  • Digitale transformatie in de energiesector,
  • Smart grids, smart cities, energiehubs, energieopslag, carboncapture, storage en gebruik, duurzame mobiliteit en duurzaam transport
  • Energietransitie
  • Circulaire economie

VEH wenst via V2Hfin een bijdrage te leveren aan innovatie, opstart en ontwikkeling van deze activiteiten in Vlaanderen.

Deze houding past volledig in haar maatschappelijke rol.

Statuten

Download de statuten